Om naturvetare snöoväder och kärnfysik

Nv15 som läser Fysik blev abrupt stoppade av snöoväder och blixthalka när de skulle åkt till Oskarshamns kärnkraftverk på studiebesök en måndag i mars. Men den 9 maj blev resan äntligen av. På vägen upp såg vi hur nattens snöfall målat landskapet vitt här och var. 

Vi blev guidade av Annika Carlsson som bjöd oss på lunch, samt gav oss en ordentlig genomgång av hela processen och hur de tänker om säkerhet, mellanlagring och slutförvaring av bränslestavarna när de är förbrukade, osv. Sedan fick vi gå in genom flera säkerhetsspärrar och titta på reaktorn och turbinhallen. Säkerheten var lika noga när vi skulle ta oss ut och vi fick testa oss i detektorer för radioaktivitet innan vi blev utsläppta. Tyvärr är det fotoförbud så vi kan inte visa bilder från kärnkraftverket.

På eftermiddagen fick vi besöka SKB:s forskningsanläggning på Äspö där Maria Fornander visade oss runt. SKB tar fram beslutsunderlag för hur slutförvaringen ska gå till för att bli så säker som möjligt och klara både jordbävningar och istider. Vi åkte ner i deras tunnelsystem 400 meter under havsytan. Först ska restavfallet inneslutas i en kopparcylinder med tjocka väggar (5 meter lång och 1 meter i diameter). Denna kommer att placeras stående i borrade hål nere i tunnlar inpackade i bentonitlera.

Här står vi på väg mot hissen upp.  

Vi tackar OKG och SKB för en lärorik studiedag!

På hemresan blev det återigen snöoväder, men bara kortvarigt som väl var 😉