Rapport från skolmästerskapet i traktorkörning!

För ett år sedan begav sig Ingelstadgymnasiets Lantbruksettorna tillsammans med yrkeslärare Mikael Hazelius upp till Öknaskolan utanför Nyköping för att delta i skolmästerskap i traktorkörning. Tillsammans med flera andra skolor kämpade gänget sig till en vinst och därmed kunde titulera sig Svenska mästare i Traktorskörning 2017.

I och med denna vinst gick också uppdraget till Ingelstadgymnasiet att anordna årets Traktor-SM som gick av stapeln fredag den 18/5 och lördag den 19/5 på Ingelstadgymnasiet. Samma gäng som vann förra året ansvarade för planering och genomförande av tävlingen tillsammans med sina klasskompisar, Mikael Hazelius och resten av personalen på Lantbruk.

Deltagare i år var elever i åk 1 på lantbruksutbildningen från Ingelstadgymnasiet, Forslunda från Umeå, Sötåsen utanför Töreboda, Vretagymnasiet som ligger vid Linköping, Munkagårdgymnasiet utanför Tvååker och Stora Segerstad som ligger vid Värnamo. Fler skolor hade ett eller två lag så sammanlagt tävlade 9 lag.

 

Eleverna tävlade i lag med tre deltagare och en reserv. På fredagen fick de tävla i fyra grenar. Backa en bana med traktor och vagn, Koppla ett redskap, använda lastare att flytta pallar och storsäckar och ett teoriprov. Domare på varje gren var de elever som vunnit förra året. Med tidtagning och tidsavdrag för regelbrott samlade eleverna på sig minuterar och sekunder som omvandlades till poäng.

Tävlingsmomenten utgår ifrån det centrala innehållet i kursen Fordon och redskap. Om man t ex hoppade ur traktorn, ej använde handskar vid koppling av hydraulslangar, körde vårdslöst eller inte la i handbromsen när man lämnade hytten blev det tidsavdrag då säkerhet är viktigt och lyfts fram som en röd tråd i elevernas utbildning.

Efter grundomgången stod fyra lag från skolorna Munkagård, Sötåsen, Stora Segerstad och Vretagymnasiet klara för final.

Efter en fredagkväll med socialt samkväm och en natt på ett liggunderlag i en lektionssal var det dags för semifinal. Semifinalen hade moment med lastararbete där precession, lugn och tur var avgörande. När alla fyra lagen genomför detta moment stod Vretagymnasiet och Stora Segerstad i final. Finalmomentet gick ut på att backa en bana med en tvåaxlad vagn. Det är inte lätt och det såg länge ut som om detta skulle bli en utdragen final. Men efter en stund hände det saker och lagen fick igenom sina ekopage och i mål kom först var Vretagymnasiet. Ett glatt gäng som pustade ut och kramade om varandra. Prisutdelningen genomfördes av Ingelstadgymnasiets rektor Jim Thorstensson. Högst upp på prispallen stod Vretagymnasiet, tvåa blev Stora Segerstad och trea blev Sötåsensgymnasiet som vann på en bättre tid i semifinalomgången än Munkagårdgymnasiet.

Traktorer som användes under tävlingarna sponsrades av Uråsa maskinaffär, Håkanssons maskinaffär, Sundahls maskinaffär och Lantmännen Maskin.

Vid pennan och bakom kameran: Annica Saläng