Rektors tal

Det känslosamma talet från rektor som i år under rådande omständigheter delades upp på flera personer gavs på småländska, skånska, med holländsk brytning och på kalvsvikiska. Ni finner det i sin helhet nedan.

Rektors tal till avgångseleverna, vt-20

Det är nära nu.

Det är ibland lätt att glömma men det är nu faktiskt nästan tre år sedan ni lite försiktigt smög in i matsalen med era föräldrar för upprop till årskurs 1. Tanken svindlar men nu har ni faktiskt gått tre år på gymnasiet. När ni började vet jag att många tyckte att det var en evighet tills det var dags för student men tiden har nog ändå gått rätt fort, kanske rent utav fortare och fortare för varje år.

Det är nära nu

Under de tre år som gått vet jag mycket väl att ni lagt ner mer eller mindre mycket arbete på era studier. Jag vet också att oberoende på hur mycket arbete ni lagt ner, så är era kunskaper nu betydligt större än de var för tre år sedan och det är något ni ska bära med er hela livet. Men att bära just kunskap är enkelt, den väger nämligen ingenting.

Det är nära nu.

Med tanke på omständigheterna den senaste tiden, med Corona, så kommer ni nog vara en årskurs som aldrig glömmer er sista gymnasietid. För att hjälpa er att inte glömma är det också så att när ni springer ut genom dörren får ni också ett livslångt medlemskap i Ingelstads elevförbund. Vänta i fem år så får ni se vad det innebär.

Det är nära nu.

Jag vill också passa på att tacka er för de här åren. Utan er hade inte skolan varit det den är. En skola utan elever är ju faktiskt ingen skola, utan bara en samling byggnader utan egentligt värde. Det är ni som gör skolan värdefull. Det är också ni som gör så att vi i personalen tycker det är roligt att gå till jobbet varje dag.

Det är nära nu.

Idag är sista dagen på er gymnasietid men det är också första dagen i resten av ert liv. När ni springer ut är det inte längre någon timplan som säger vad ni ska göra. Nu ska ni bestämma vad ni ska göra. Några av er börjar kanske jobba redan i morgon, andra ska kanske ha ett sommarlov till och sen studera vidare, ytterligare någon kanske ska ta ett sabbatsår och åka ut och resa.

Det är nära nu.

Oberoende av vad ni ska göra så vill jag skicka med ett par saker. Glöm aldrig era vänner, ni vet inte när ni kan behöva dem, eller de er. Var inte rädda för förändringar, de kommer nämligen att ske, vare sig ni vill det eller inte. Ta era kommande arbetsuppgifter på allvar, men ta inte er själva på för stort allvar. Om ni tar er själva på för stort allvar är nämligen risken att ingen annan gör det.

Det är nära nu

Ja, det är faktiskt riktigt nära nu.

Som avslutning vill jag bara önska er all lycka och välgång på livets färd.

(Talskrivare t.f rektor Mikael Hazelius)