Djursjukvård

Vi erbjuder en av landets främsta gymnasieutbildningar med fokus på Djursjukvård. Här utgår vi från den praktiska verkligheten i undervisningen och håller oss uppdaterade med de senaste kunskaperna för en hög kvalitet på utbildningen.

Redan i årskurs 1 får du vara med i verksamheten på våra kliniker, vi har en smådjursklinik och en hästklinik. I årskurs 2 är du regelbundet med i klinikarbetet då den är öppen för allmänheten. Kliniken drivs som vilken veterinärklinik som helst, med våra egna veterinärer, leg djursjukskötare och djurvårdare. Hit kommer patienter för allmänna undersökningar, kastrering, vaccination, besiktning, hälsokontroller, blodprovstagning mm. Våra kunder är mest hundar och katter, men även kanin, marsvin, råtta och andra mindre djur och även hästar.

I årskurs tre gör du 8 veckors APL på ett större djursjukhus, vilket gör dig väl förberedd för kommande yrkesliv. Dessutom ingår ytterligare 10 veckors APL, som du kan förlägga på en mindre veterinärklinik eller utomlands.

Din yrkesutgång: Efter godkänd examen är du djurvårdare på nivå 2 inom djurens hälso- och sjukvård. Nivå 2 innebär att du får Grundkurs i läkemedelshantering (D9), som är godkänd av jordbruksverket. Den ger dig stora möjligheter till jobb på veterinärkliniker och djursjukhus. Läs mer under fliken tidigare elever berättar.

Dina studier

Djursjukvård är programfördjupningen för dig som vill bli djurvårdare med spetskompetens. Den passar också dig som vill läsa vidare på högskola med målet att bli legitimerad djursjukskötare (se www.slu.se för mer information).

För att hålla hög kvalitet på utbildningen har vi två veterinär en leg.djursjukskötare och en djurvårdare nivå 2 som håller i undervisningen. Med våra egna kliniker, smådjur och häst där veterinärer och leg.djursjukskötare och djurvårdare tillsammans med eleverna undersöker och behandlar sjuka djur blir det så nära verkligheten man kan komma.

I årskurs tre gör du din 8 veckor långa praktik på utvalda djursjukhus och kliniker runt om i landet. Under denna period får du verkligen praktiskt  visa vad du har lärt dig under utbildningen och samtidigt skaffa dig massor av ny kunskap och erfarenhet.

Vi gör också studieresor till både djursjukhus och djurkliniker.

Att tänka på

  • Vissa delar av utbildningen sker i våra olika djuravdelningar på skolan – oavsett vilken profil du valt att läsa.
  • I utbildningen kommer du i kontakt med bland annat hö och olika pälsdjur  – därför bör du inte ha sådana allergier.
  • Djurvårdaryrket är ofta fysiskt ansträngande.

Framtid

När du har gått vår profil Djursjukvård har du fått en utbildning som ger dig en bra grund inför fortsatta högskolestudier till legitimerad Djursjukskötare. Läs mer på www.slu.se.
Du kan också söka jobb som djurvårdare på en veterinärklinik eller på djursjukhus.

Högskolebehörighet

Har du funderingar på att läsa vidare efter gymnasiet så ska du välja Svenska 2, Svenska 3 samt Engelska 6. Då får du grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.

Utbildningen i Djursjukvård ger dig dock inte behörighet till veterinärutbildningen. Siktar du på att bli veterinär bör du istället välja Djursjukvård -med Naturvetenskaplig profil.