Häst och ridsport

Letar du efter ett hästgymnasium eller ridgymnasium? Det finns många namn på samma typ av utbildning. Det som våra ridsportelever har gemensamt är att alla har ett stort hästintresse. Hos oss får du fördjupade kunskaper i ridning samt yrkesmässiga kunskaper i hästskötsel.
Här finns allt från trygga stabila hästar till välutbildade tävlingsindivider på medelsvår nivå. Du kommer att ha häst på schemat under alla tre åren. Hur mycket häst du vill ha väljer du själv när du söker ditt individuella val.

En gedigen ryttarutbildning på ett hästgymnasium

Kom till oss och utvecklas från hästintresserad människa till professionell hästskötare med gedigen ryttarutbildning. Ett mål i utbildningen är godkänt yrkesprov för hästskötare i årskurs 3. På vägen dit får du teoretiska kunskaper inom bland annat hästens beteende, foderlära, avel, hästens sjukdomar och träningslära.

Inom ridningen får du träna dressyr, hoppning, sitsträning, konditionsträning och terränghoppning. Du får lära dig grunderna i att köra trav. Vi samarbetar med Travskolan på Tingsrydtravet. I arbete med hästar tränar du, longering, visa häst vid hand, tömkörning och löshoppning. I hästskötsel lär du dig bland annat om hästens hälsa, lastning, klippning och rycka manar. I stall och anläggningsskötsel ingår utfodring, mockning, sätta staket, köra traktor och harva ridbanor.

På teorilektionerna läser du anatomi, foderlära, hästsjukvård, ridlära, träningslära, raser avel, färger och tecken gångarter, rörelsemekanik och hoppteknik m.m.

Målet med utbildningen är att du efter studenten ska kunna arbeta som hästskötare med ansvar för hästar och anläggning. Men du kan också läsa vidare till ridlärare, beridare eller unghästutbildare. Utbildningen är dessutom perfekt för ditt privata hästliv.

Individuella val

Under årskurs 2 och 3 väljer du 200p som individuellt val. Här kan du välja att läsa grundläggande högskolebehörighet, då läser du svenska 3 och engelska 6. Eller så kan du välja olika yrkeskurser.

Om du vill utveckla din ridning ännu mer mot tävlingsridning, väljer du kursen idrott och hälsa specialisering 1+2/ Ridning. Du kan också välja att fördjupa dig inom dressyr eller hoppning. I båda kurserna ingår det att delta i programridning och banhoppningsträning.

I dressyren arbetar du med din sits och hjälpgivning samt med hästens form, tempo, balans, takt, lösgjordhet, stöd, rakriktning och samling. Du ges även kunskaper både teoretiskt och praktiskt om om olika rörelser i lätt klass. I hoppningen arbetar du med sits och hjälpgivning samt med att kunna reglera hästens galopp och rida i rytm och balans mellan och över hinder.

Kursen ger även kunskaper såväl teoretiskt som praktiskt om hindertyper, lämpliga avstånd, avsprångspunkter samt hästens teknik i språnget.

Framtid

Efter tre års studier på Ridsport finns alla möjligheter att studera vidare.
Hos oss får du i grunden en yrkesexamen som hästskötare men kan också studera vidare på universitet och högskola. Du väljer då till kurser i svenska och engelska för grundläggande behörighet.

Vill du studera vidare inom hästbranschen finns det några utbildningar som är intressanta att titta närmare på.

Den mest kända utbildningen efter gymnasiet är Hippolog, en utbildning som anordnas av SLU (Sveriges Lantbruks Universitet.). Inom den utbildningen kan man välja tre olika specialinriktningar: ridhäst, travhäst och islandshäst.Läs mer här: www.slu.se/hippolog.

Inom svensk yrkeshögskola finns också en rad intressanta utbildningar för den hästintresserade. Några exempel är: Beridare, Hästentreprenörskap, Travhästskötare, Hovslagare, och Ridskolepedagog. Läs mer om yrkeshögskoleutbildningar på: www.yrkeshogskolan.se

På ridskolan Strömsholm genomförs varje år en rad utbildningar inom hästbranschen. Utbildningarna erbjuds inom ramen för en folkhögskola och du kan läsa till att bli Ridlärare Level I,II,III. Läs gärna mer på: www.stromsholm.com

Yrken

Utbildningen på Ridsport är i grund och botten en förberedelse för att kunna avlägga en hästskötarexamen. En hästskötarexamen testar både dina praktiska färdigheter och dina teoretiska kunskaper om hästar. Vill du jobba som hästskötare efter gymnasiet eller som djurvårdare på utökad nivå på hästsjukhus är det en merit att ha en hästskötarexamen.

Hästnäringen i Sverige är en växande bransch och det behövs duktiga hästskötare så vill du arbeta direkt efter gymnasiet så finns det stora möjligheter.

Det finns givetvis fler yrken inom hästbranschen:

 • Ridlärare
 • Stallchef
 • Hästutbildare
 • Tränare
 • Jockey
 • Körlärare
 • Uppfödare
 • Hovslagare
 • Djurskyddsinspektör
 • Lärare på naturbruksskola
 • Hästentreprenör

Framtid utomlands

Svenska hästskötare har ett bra rykte ute i Europa och vill du jobba utomlands så har du stora möjligheter till det. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är chanserna att få jobb stora.

Du får gärna använda en av APL-perioderna under utbildningen till att prova på att praktisera utomlands. På det sättet får du reda på hur det fungerar i ett annat land och om det kan vara något för dig. Att redan innan man söker jobb i ett annat land ha provat på hur det fungerar med språket, boendet och jobbtempot är något vi kan rekommendera.