Djurvård

Djurvård är en utbildning för dig med stort djurintresse! Här få du lära dig om alla slags djur, både teoretiskt och praktiskt.
Du lär dig sköta och hantera sällskapsdjur och djurparksdjur. Du får också kunskaper om djurs beteenden, avel, bevarandearbete och mycket, mycket mer.

Delar av undervisningen är förlagd praktiskt i skolans djurhus och djurpark. Möjlighet att få zoocertifikat samt utbildningsdiplom i journalföringsprogrammet ZIMS (Zoological Information Management Systems) ger dig en stor möjlighet att arbeta med djur professionellt.

Vi utgår från den praktiska verkligheten i undervisningen och håller oss uppdaterade med de senaste kunskaperna för en hög kvalitet på utbildningen. Du får också totalt 15 veckors  APL (ArbetsPlatsförlagt Lärande), vilket gör dig väl förberedd för kommande yrkesliv.

Utbildningsdagar hos en av Sveriges djurparker tillsammans med studiebesök på olika företag i branschen ger dig inblick i många olika möjligheter att arbeta med djur.

Djurhus
Brinner du för olika sorters djur och önskar att jobba med ditt intresse i framtiden? Då har du hittat rätt. Hos oss får du lära dig att hantera många olika spännande djur b.la. många sorters fåglar, reptiler, gnagare, ledjur och självklart får du möjlighet att leva dig in akvaristikens underbara värld.

Här kommer du att få lära dig den dagliga skötseln av alla djur, men även lära dig vikten av miljöberikning och socialisering. Här får du även möjlighet att använda din kreativitet. Du får förverkliga dina egna idéer, t.ex. skapa miljöer och göra träningsprojekt med djuren. Målet med ditt arbete i djurhuset är att du ska utvecklas till en  konkurrenskrafitig djurvårdare på marknaden, med möjlighet att arbeta med djur på många olika sätt i framtiden.

I våra djuranläggningar ingår:
daglig skötsel och utfodring
hantering
könsbestämning
hälsokontroller och förebyggande djursjukvård
berikning
aktivering
etologi, läran om djurens beteende
stress och problembeteenden hos djur i fångenskap
avel
träning av djur
djurskydd

Framtid

När du har gått någon av våra utbildningar har du fått en bred kunskap som ger dig stora chanser till jobb inom djurbranschen. Efter utbildningen kan du arbeta som djurvårdare inom ett brett område, till exempel djurparker, zooaffärer eller olika anläggningar med djur, som 4H-gårdar. Du kan också välja att studera vidare till djurskyddsinspektör eller starta eget företag.

Högskolebehörighet

I utbildningen ingår numera även de kurser som leder till högskolebehörighet. Då får du grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.

Efter dina tre år på djurvård har du goda möjligheter till jobb inom djurbranschen.

Du kan t.ex. jobba som/med:

 • Djurvårdare med sällskapsdjur
 • Djurvårdare med djurparksdjur
 • Zoobutik
 • Djurturism
 • Djurpensionat
 • Eget företagande

Efter din utbildning kan du läsa vidare till t.ex:

 • Djursjukskötare
 • Djurskyddsinspektör
 • Zoolog
 • Etolog
 • Biolog