Djurvård

Djurvård är utbildningen för dig som vill veta mer om alla slags djur och ha en allsidig utbildning med djurens välbefinnande i centrum.

Du lär dig bland annat skötsel, hantering, beteende och avel. Den praktiska undervisningen i dessa kurser får du i skolans djurhus. Du får lära dig vad som behövs för att djuren ska må bra, både miljöberikning och djurträning är viktiga inslag i undervisningen.

I kursen djurens hälso- och sjukvård, där vår veterinär och våra djursjukvårdare undervisar, lär du dig att ta hand om de djur som blir sjuka. Delar av undervisningen är förlagd till skolans veterinärklinik där du är med veterinären då sjuka djur undersöks och behandlas.

Genom kursen entreprenörskap får du prova att driva olika projekt. I vår lilla zoobutik får du lära dig möta kunder och ge kunniga råd om foder och tillbehör. Efter utbildningen får du ett zoohandlarcertifikat som ökar dina möjligheter till jobb.

Ett längre studiebesök/utbildning på Kolmården och studiebesök till andra djurparker, tropikarier, djursjukhus, kennlar, hund och kattpensionat m.m, ger dig en bra inblick i möjligheterna att arbeta med djur.

Vi utgår från den praktiska verkligheten i undervisningen och håller oss uppdaterade med de senaste kunskaperna för en hög kvalitet på utbildningen. Du får också totalt 15 veckors praktik (APL), vilket gör dig väl förberedd för kommande yrkesliv.

Programfördjupning Djurvård

Djurvård är en utbildning för dig med stort djurintresse! Här få du lära dig om alla slags djur, både teoretiskt och praktiskt. Du lär dig sköta och hantera djur som chinchillor, papegojor, får, ankor och skorpioner, men får också kunskaper om djurs beteenden, avel, djursjukvård och mycket, mycket mer.

För att utbildningen ska bli verklighetsanpassad är en del av undervisningen i skolans djurhus, veterinärklinik och zoobutik. Studiebesök/utbildning på Kolmården tillsammans med studiebesök på djursjukhus, djurpark/tropikarie, hundkennlar, katt- och hundpensionat med mera, ger dig inblick i många olika möjligheter att arbeta med djur.

Att tänka på

Vissa delar av utbildningen sker i våra olika djuravdelningar på skolan – oavsett vilken profil du valt att läsa. Djurvårdaryrket är ofta fysiskt ansträngande. I utbildningen kommer du i kontakt med bland annat hö och olika pälsdjur – därför bör du inte ha sådana allergier.

Framtid

När du har gått någon av våra utbildningar har du fått en bred kunskap som ger dig stora chanser till jobb inom djurbranschen. Efter utbildningen kan du arbeta som djurskötare inom ett brett område, till exempel djurparker, zooaffärer eller olika anläggningar med djur, som 4H-gårdar. Du kan också välja att studera vidare till djurskyddsinspektör eller starta eget företag. Under utbildningen får du också möjlighet att ta certifikat för zoohandlare.

Har du funderingar på att läsa vidare efter gymnasiet så är det inga problem. Utbildningen kan ge dig grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.

Självklart är utbildningen bra också för dig som vill hålla ditt stora djurintresse på hobbynivå, men arbeta med något helt annat.

Djurvård

När du har gått Djurvård har du både praktiskt och teoretiskt lärt dig massor om djur och grunderna i hur man startar och driver ett företag. Det gör dig väl förberedd inför arbetslivet, där du kan arbeta i djuraffär, som djurvårdare eller djurskötare, starta eget, bli djuruppfödare, arbeta med djurturism eller driva djurpensionat.

Högskolebehörighet

Har du funderingar på att läsa vidare efter gymnasiet så ska du välja Svenska 2, Svenska 3 samt Engelska 6. Då får du grundläggande behörighet så du kan söka vidare till många utbildningar på universitet/högskola.

Utbildningen i Djurvård eller Djursjukvård ger dig dock inte behörighet till veterinärutbildningen. Siktar du på att bli veterinär bör du istället välja Djursjukvård -med Naturvetenskaplig profil.

Efter dina tre år på djurvård har du goda möjligheter till jobb inom djurbranschen.

Du kan t.ex. jobba som:

 • Djurskötare
 • Zoobutik
 • Hunddagis
 • Djurturism
 • Djurpensionat
 • Eget företagande

Efter din utbildning kan du läsa vidare till t.ex:

 • Djursjukskötare
 • Djurskyddsinspektör
 • Zoolog
 • Veterinär
 • Etolog
 • Biolog